26/11/2021

Co je dekarboxylace konopí?

Dekarboxylaci konopí je třeba provádět po každé sklizni, abychom si mohli maximálně užít plodů své práce.

Může to znít jako pokročilá chemie, ale nenechte se mýlit. Tuto činnost jste dělali mnohokrát, aniž byste znali její název. Ale pro začátečníky si to vysvětlíme a začneme úplně od začátku.

Prekurzorem známého THC je THCA (kyselina tetrahydrokanabinolová). Je to primární fáze tohoto známého kanabinoidu, . Dekarboxylací se odstraní karboxylová skupina (zmizí poslední písmeno „A“). Tímto způsobem se THCA přeměňuje na THC.

Mějte na paměti jednu zásadní věc: pokud si chcete užít plody své práce a vychutnat si THC naplno, musíte konopí dekarboxylovat. Pokud to neuděláte, nevyužijete plný potenciál svých rostlin.

Nyní k metodě dekarboxylace. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

1. Dekarboxylace konopí v peci

dekarboxylace konopných pupenů

Nejznámější a také poměrně běžná metoda. To platí zejména v případě, že se z marihuany chystáte vyrábět nějaké pochoutky. Konopí si vlastně „pečete“. Postupujte tedy následovně:

  • Rostlinný materiál rozdrťte tak, aby se dal rozprostřít v tenké vrstvě na povrch.
  • Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Rostlinný materiál rozprostřete na pečicí papír tak, aby byl rovnoměrně rozložen.
  • Předehřejte troubu na 115 stupňů a vložte do ní plech na 45 minut. V polovině této doby konopí obraťte a opět rovnoměrně rozprostřete po povrchu.

Nejdůležitější je po celou dobu sledovat teplotu. Možná máte pocit, že vyšší teplota by proces urychlila. Není tomu tak. Důležité látky by se vypařily a vaše práce by přišla vniveč. Nemusíte se bát, že byste tímto zdlouhavým procesem při nižší teplotě něco zkazili. Proto tuto metodu doporučujeme.

2. Metoda Sous-vide

marihuana pod-vide dekarboxylace

Jedná se o přípravu potravin ve vakuové nádobě ponořené do horké vody. Tato metoda dekarboxylace konopí je také poměrně oblíbená. Voda zde vře při 100 stupních Celsia, takže se zde nemůžete spálit. Postup je následující:

  • konopi rozdrťte a vložte do vakuového sáčku.
  • Pokud máte hrnec sous-vide, nastavte jej na 95 stupňů. Pokud ho nemáte, přiveďte vodu k varu v obyčejném hrnci. Když má voda teplotu 95-100 stupňů, jste připraveni.
  • Sáček s konopím vložte do vroucí vody a vařte 60 minut.

3. Dlouhodobé skladování

Dlouhodobé skladování ganji

Někteří lidé provádějí dekarboxylaci postaru a nechávají konopí delší dobu na jednom místě. I v tomto případě se THCA rozkládá na THC, ale je třeba dodat, že THC se také rozkládá. Postupem času se mění na CBN (kanabinol). Dobře vysušená poupata jednoduše nechte v uzavřené skleněné nádobě bez přístupu denního světla a vlhkosti. Nechte trávu takto vychladnout alespoň jeden rok.

Jakou metodu dekarboxylace konopí byste zvolili?

Publikoval Jan Veselý

26/11/2021

Přidat komentář

Přihlášení
nebo
Registrace
pro psaní komentárů