27/03/2023

Jak připravit Bhang Lassi, konopný mléčný koktejl z Indie?

Bhang Lassi je velmi oblíbený konopný mléčný koktejl z Indie. Chcete si to vyzkoušet sami? Jeho výroba je poměrně snadná.

bhang lassi je tradiční mléčný koktejl.

Bhang Lassi je v Indii velmi oblíbený nápoj pro svou aromatickou vůni a uvolňující, duchovní účinky. Jedná se o prastarý konopný přípravek obohacený o semena, koření, med a mléko, který se v této úžasné zemi používá již po staletí. V tomto článku vám vysvětlíme, jak si ho snadno připravit doma!

Obliba tohoto nápoje má svůj původ v hinduistickém náboženství a souvisí s kultem Šivy: uctívači této bohyně kouřili – a stále používají. bhang („konopí“ v hindštině), také charas (což je hašiš získaný třením čerstvých rostlin rukama), v chrámech zasvěcených Šivovi. Mezi uctívači Šivy jsou bezpochyby nejznámější sádhuové, náboženští „svatí muži“, kteří putují podél chrámů se svými tradičními hliněnými čillumy.

Bhang Lassi a další deriváty konopí se tradičně používají při náboženských obřadech, které mají lidi spojit se Šivou a očistit je od hříchů. Popularita Bhang Lassi však prudce vzrostla, když první turisté, kteří se zajímali o rekreační konopí, navštívili Indii (v 70. letech a později) a objevili tradiční konopné mléčné koktejly, tedy Bhang Lassi.

Vzhledem k tomu, že obliba tohoto nápoje je na celém území obrovská, můžete v Indii najít mnoho variant Bhang Lassi. Recept, který zde uvádíme, můžete přizpůsobit surovinám, které máte po ruce, nebo svým osobním preferencím.

Recept na Bhang Lassi, konopný mléčný koktejl

K přípravě Bhang Lassi se v Indii nejčastěji používají následující ingredience:

zelený mléčný koktejl
  • Tucet gramů středně kvalitních květů konopí (byla by škoda používat k tomuto účelu květy nejvyšší kvality).
  • 2 šálky plnotučného mléka (tuková hmota zachová všechny kanabinoidy)
  • 1 šálek vody
  • 1 polévková lžíce kokosového mléka (které také obsahuje tukové látky a zajišťuje nelepivou strukturu)
  • 1-2 lžíce semínek: mandle, kešu, dýně, meloun, konopí…
  • Koření: zázvor, garam massala, černý pepř, fenykl, muškátový oříšek… Vždy záleží na vaší chuti.
  • Med

Příprava Bhang Lassi

Dvě hodiny před přípravou receptu namočte semínka, která budete používat, do vody, aby se rehydratovala a později se z nich lépe získávala šťáva.

Nejprve naplňte malý hrnec vodou a zahřejte ji. Přidejte trávu a vařte ji 10 minut, aby se pupeny vylouhovaly. Po skončení můžete vodu vyhodit (obsahuje hlavně chlorofyl a malé množství terpenů). Tento krok vám umožní dekarbonizovat trávu tak, aby byly všechny kanabinoidy aktivní a působily ve vašem těle (jinak by byl účinek velmi slabý, pokud by vůbec nějaký byl).

Plevel vložte do cedníku nebo mušelínu a nechte ho okapat. Poté ji vložte do hmoždíře s několika lžícemi horkého mléka a směs rozdrťte (můžete použít i mixér). Ingredience důkladně promíchejte a opět je pomocí mušelínu přeceďte (tentokrát si ponechte přecezenou a přefiltrovanou tekutinu).

konopný mléčný koktejl

Vyjměte plevel z hmoždíře a naplňte jej semeny a kořením, které chcete použít. Drťte semena a koření a přidávejte mléko (a přefiltrovanou tekutinu, kterou jste získali rozdrcením plevele s mlékem), dokud nezískáte homogenní směs. Směs sceďte a máte téměř hotovo! Nyní stačí přidat trochu medu (nebo cukru), kokosového mléka a případně ovoce.

POZNÁMKA: Stejně jako u všech konopných poživatin je důležité začít s malým množstvím (nebo nízkými dávkami) a postupně je zvyšovat podle vlastní chuti. Účinky požitého konopí se projevují o něco déle a jsou obvykle intenzivnější a dlouhodobější než u vykouřeného konopí. Bylo by škoda, kdyby se z nádherného duchovního zážitku stal špatný výlet! Pokud chcete tento recept vyzkoušet s našimi odrůdami, podívejte se na naši nabídku semen konopí.

Vychutnejte si svůj nápoj!

Publikoval Jan Veselý

27/03/2023

Přidat komentář

Přihlášení
nebo
Registrace
pro psaní komentárů