02/03/2023

3 výhody přípravy konopných poživatin metodou Sous-Vide

Věděli jste, že metoda přípravy konopných poživatin sous-vide je ideálním způsobem, jak ušetřit čas, energii a nervy?

příprava konopných poživatin

Díky rozšíření běžného vybavení pro vaření sous-vide nebylo nikdy snazší a dostupnější začít s tímto způsobem přípravy konopných poživatin. Pokud sous-vide neznáte, jedná se o techniku, která spočívá v uzavření potravin do plastových sáčků nebo sklenic a jejich vaření ve vodní lázni při určité teplotě. Přesně zahřátá vodní lázeň je ideální pro dekarboxylaci hlavní složky a pro vyluhování oleje nebo másla během vaření. Proč je ale metoda sous-vide tak ideální pro infuzi konopných olejů a proč byste měli uvažovat o změně tradičního přístupu k přípravě konopných poživatin?

Hlavní výhody metody sous-vide v běžné kuchyni :

  • Široká škála použití – vhodné pro přípravu masa, ryb a zeleniny,
  • Zachování původních vlastností potraviny – beze změny vzhledu, barvy, chuti nebo obsahu živin.
  • snadné plánování – ingredience lze připravit předem pro pozdější přípravu.
  • úspora surovin – minimální úbytek hmotnosti
  • úsporný provoz – nízké náklady na energii

1.Sous-vide umožňuje přesnou kontrolu teploty při přípravě konopných poživatin.

příprava konopných poživatin v hrnci

Jedním z největších problémů při infuzi konopného oleje je teplota – pokud je příliš studená, THC se na olej váže méně (nebo se neváže vůbec), a pokud je příliš horká, dochází k odpařování některých psychoaktivních složek a ztrátě účinnosti. Obecně platí, že vyšší teplota vede k rychlejší reakci, a proto vyžaduje kratší dobu vaření k aktivaci; je však třeba poznamenat, že při teplotách nad 140 stupňů Celsia se mohou začít odpařovat sloučeniny ve směsi a při teplotách pod 90 stupňů Celsia nemusí dojít k významné chemické přeměně v časovém měřítku kratším než 24 hodin. Na rozdíl od hrnce, pomalého hrnce nebo bain-marie stačí u přístroje sous-vide zadat teplotu na digitálním displeji (nebo na chytrém telefonu!) a můžete si být jisti, že váš olej zůstane po celou dobu vaření na +/- 1° od zvolené teploty. Nic složitého, nic náročného a zaručuji vám, že se vám to povede hned napoprvé. A co víc, jakmile najdete recept, který vám vyhovuje (Sousweed jich má spoustu), a své vybavení, budete ho moci pokaždé zopakovat. To je skvělé, protože se už nikdy nebudete muset obávat, že byste omylem zničili své konopné květy nebo koncentráty při nehodě související s teplotou vaření.

2.Sous-vide nevyžaduje žádnou manipulaci a je nestresující

příprava konopných poživatin

Výroba konopného oleje může být celodenní proces, který vyžaduje určitou pozornost v průběhu celého procesu vaření. Při použití technologie sous-vide se musíte starat pouze o odpařování vody během vaření – ale s dobrým víkem nebo plastovou fólií nebudete muset proces louhování vůbec sledovat! Navíc pokud vám nevadí nechávat doma bez dozoru pomalý hrnec, můžete bez obav nechat bez dozoru i sous-vide.

3.Sous-vide je ohleduplný a diskrétní

Dekarbonizace konopného květu v troubě a louhování oleje na plotně může způsobit zatuchlý zápach v kuchyni, což není ideální, pokud máte sousedy s citlivým nosem nebo pokud chcete, aby vaše konzumace marihuany zůstala v soukromí. Ukázalo se, že když konopí uvaříte ve vzduchotěsně uzavřené nádobě, která je navíc pod vodou, není moc cítit, což znamená, že si můžete připravit lahodnou dávku konopných poživatin, aniž byste si zasmradili kuchyň.

Připravovali jste někdy konopné pochutiny metodou sous-vide? Pokud ano, jak se vám infuze povedla? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

Související články :

Publikoval Sakul

02/03/2023

Přidat komentář

Přihlášení
nebo
Registrace
pro psaní komentárů