Čeština
Jak dekarboxylovat konopí ?
Dekarboxylace je proces, který aktivuje psychoaktivní sloučeniny v rostlině konopí tak, že se po jeho konzumaci cítíte opojeni.
Jak dekarboxylovat konopí
Jak dekarboxylovat konopí – pokud jste se někdy zajímali o výrobu vlastních edibles, možná jste se setkali s tím, že prvním krokem v receptu je „dekarboxylace konopí“. Co přesně ale „dekarbonizace“ znamená a proč je nutná?
Co je to dekarboxylace a proč je nutná?
Samotná konzumace surového konopí nevyvolává žádné psychoaktivní účinky. Ano, to znamená, že všechno, co se zobrazuje ve filmech o tom, jak sníte pytlík konopí a budete super zhulení, je naprostá blbost. Dekarboxylace je proces, který musí proběhnout, aby se psychoaktivní složky konopí staly aktivními a vyvolaly účinky. Dekarboxylace neboli dlouhodobé vystavení konopí působení tepla nastává bezprostředně po kouření marihuany, kdy marihuana reaguje na vysoké teploty. Pokud však chcete připravit poživatiny, oleje nebo tinktury, musíte bylinu dekarboxylovat dříve, než se ji pokusíte použít k vaření, jinak THC nepřilne k tukovým roztokům a nebude psychoaktivní.
Dekarboxylace
Kanabinoidy obsažené v trichomech květů surového konopí obsahují další karboxylový kruh (COOH), který se označuje jako kyselina tetrahydrokanabinolová nebo tetrahydrokanabinolová. THCA. THCA je nepsychoaktivní složka, kterou lze aktivovat na THC až po dekarboxylaci surového konopí. Vystavením konopí po určitou dobu teplu dojde k rozkladu kanabinoidů a přeměně THCA na THC. V případě kouření se jedná o téměř okamžitý proces, protože při kouření dochází k okamžitému spalování (vysoká teplota/krátká doba), ale znalost dekarboxylace konopí bez tohoto procesu vyžaduje jiný způsob spalování THCA.
Přesná teplota pro dekarbonizaci
Ideální teplota pro dekarboxylaci začíná při 121,1 °C (250 °F) a vaše květiny potřebují k dekarboxylaci přibližně 30 až 45 minut. V závislosti na množství konopí, které dekarboxylujete najednou, může celý proces dekarboxylace trvat déle. Dekarboxylovat můžete také déle při nižších teplotách, počínaje teplotou 102 °C (217,5 °F); to pomůže zachovat terpeny, které zajišťují integritu zvláštních vůní a chutí marihuany. Pokud teplota překročí 148,9 °C (300 °F), dojde ke ztrátě integrity konopí a procesu dekarburbace, což má za následek hořkou chuť a klidnější, méně psychoaktivní zážitek. Buďte proto trpěliví a udržujte nižší teploty.
Dekarbonizace domácností
Pokud chcete marihuanu konzumovat jinak než kouřením a přesto získat psychoaktivní účinky, je důležité se naučit, jak marihuanu doma dekarbonizovat. Existují různé metody dekarbonizace konopí, všechny však vedou ke stejnému kýženému výsledku: zahřátí byliny tak, aby ji bylo možné použít k výrobě vlastních pokrmů, tinktur nebo topických přípravků.
V troubě
Nejjednodušší je dekarbonizace v troubě. Vyžaduje nejméně kroků a nejméně vybavení; je to také jedna z nejrychlejších metod dekarbonizace. Může však způsobit velký zápach v kuchyni, takže to nemusí být nejlepší volba, pokud se snažíte být diskrétní.
Vybavení
K dekarbonizaci marihuany v troubě budete potřebovat:
- Plech na pečení
- Hliníková fólie nebo pergamenový papír
- marihuana
Pokyny
Chcete-li trávu v troubě účinně rozložit, postupujte podle těchto pokynů a správně nastavte teplotu v troubě; pro jistotu si pořiďte teploměr.
- Troubu nastavte na 225 °F (asi 107 °C) a doprostřed umístěte plech na pečení.
- Zmačkejte fólii nebo pergamenový papír do kuličky a pak ji zploštěte na plech; díky tomu se marihuana nebude přímo dotýkat dna.
- Konopí rozlámejte na kousky velké asi jako zrnko rýže. Lehce je položte na plech a navrch položte další plech. To proto, aby se zabránilo přímému kontaktu s teplem.
- Pečte 45 minut.
- Vyjměte marihuanu z trouby a nechte ji 30 minut vychladnout. Můžete ji ihned použít nebo si ji uschovat na pozdější použití!
Ve zavařovací sklenici
Dekarboxylace konopí ve sklenici je jednou z nejlepších dekarboxylačních metod, protože pomáhá zachovat konopné terpeny, které mají své vlastní výhody a pomáhají zachovat chuť a vůni marihuany.
Vybavení
K dekarbonizaci konopí ve sklenici budete potřebovat:
- Sklenice s víkem
- Plech na pečení
- Kuchyňská utěrka
- Marihuana
- Rukavice do trouby
Pokyny
Při manipulaci se sklenicemi buďte opatrní a opět se ujistěte, že je trouba správně temperovaná.
- Nastavte troubu na 104-115,5 °C (220-240 °F) a doprostřed trouby umístěte rošt.
- Rozdrťte marihuanu na kousky velikosti rýžového zrnka, vložte je do sklenice a mírně zašroubujte víčko.
- Na plech položte vlhkou kuchyňskou utěrku a sklenici na ni položte. Slouží to ke stabilizaci sklenice po vložení do trouby.
- Plech vložte do trouby a pečte 60 minut. Pravidelně vyndávejte nádobu z trouby pomocí chňapek a lehce s ní zatřeste, aby se plevel rovnoměrně rozprostřel.
- Po 60 minutách sklenici vyjměte a nechte ji 30 minut stát. Plevel je vhodný k okamžitému použití nebo jej lze uchovat na později.
Sous-Vide
Dekarbonizace Sous-vide je nejpokročilejší způsob domácí dekarbonizace konopí. Díky technologii sous-vide můžete trvale dosáhnout ideální teploty, zachovat terpeny a proces je prakticky bez zápachu.
Vybavení
K dekarbonizaci trávy metodou sous-vide budete potřebovat:
- Ponorné oběhové čerpadlo
- Nádoba pro ponorné oběhové čerpadlo (plastová vana, velký hrnec atd.)
- Vakuová svářečka nebo mrazicí sáčky typu Ziploc
- Konopí
Instrukce
Použití metody sous-vide zaručuje dekarbonizaci cananbisu při konstantní teplotě, což zajišťuje téměř rovnoměrné rozložení dekarboxylace v celé šarži.
- Naplňte nádobu horkou vodou a umístěte do ní ponorné oběhové čerpadlo. Oběhové čerpadlo nastavte na teplotu 95 °C (203 °F). (V tomto kroku je důležité dodržovat podrobné pokyny k ponornému oběhovému čerpadlu).
- Konopí jemně nastrouhejte. Protože teplota bude regulovaná, nemusíte se obávat přehřátí marihuany nebo zničení terpenů, aroma či THC.
- Pokud používáte plastový sáček Ziploc, použijte k uzavření konopí ve zvoleném sáčku vakuový uzávěr nebo metodu výměny vody.
- Uzavřený sáček vložte na 90 minut do vodní lázně.
- Po 90 minutách sáček vyjměte a nechte ho 15-20 minut vychladnout. Vaše konopí bude připraveno k okamžitému použití nebo si ho můžete uschovat na později.
Konečné vysvětlení dekarboxylace
Ačkoli se proces dekarboxylace může zdát na první pohled náročný, ve skutečnosti je velmi jednoduchý a lze jej snadno provést doma. Dekarboxylace je pravděpodobně nejdůležitějším krokem v procesu výroby jedlé marihuany. Je to také fascinující proces, který poskytuje hlubší vhled do složitosti rostliny konopí a do toho, kolik se toho ještě musíme naučit o její struktuře, funkcích a různých složkách.
Pokud se rozhodnete pěstovat vlastní rostliny konopí, vždy si kupujte kvalitní a čerstvá semena konopí. Můžete se podívat na semena od Nukaseeds.
Publikoval Blood
03/03/2023kup si semena konopí z naší nabídky
naše potěšení